Rollatordokter Frank de Boer bespreekt het laatste nieuws over
de rollator, het rollatorboek en het rollatorspreekuur.

Lees verder
donderdag 12 Februari 2014

Remmen rollator niet altijd in orde

De rollator is een goed hulpmiddel voor velen. Toch is het gebruik ervan vaak minder veilig dan mensen denken, zo bleek ook tijdens een rollatordag.

 

Vooral aan de remmen bleek nogal eens iets te mankeren. Daarnaast waren veel rollators niet op de juiste hoogte ingesteld, waardoor ouderen er in een volledig verkeerde houding mee lopen. Tijdens de rollatordag was een technische man aanwezig van hulpmiddelenspecialist MobiVit. Die onderwierp de rollators van de tientallen aanwezige ouderen uit Schoonoord aan een controle. 'Want wij willen graag dat ouderen veilig met hun rollator de straat op gaan', vertelt activiteitenbegeleidster Alma Geerts van woonzorgcentrum Het Ellertsveld in Schoonoord. Waar nodig werden de gebreken meteen kosteloos gerepareerd. In een enkel geval was directe reparatie niet mogelijk, maar die wordt zo snel mogelijk uitgevoerd.

Veiligheid heeft niet alleen te maken met de technische staat van de rollators maar ook met het gebruik ervan. Daarom was er tijdens de rollatordag een oefenparcours aangelegd, waar situaties werden nagebootst die de ouderen op straat kunnen tegenkomen, zoals op- en afritten. Ook oefenden de ouderen -onder wie een dame die de honderd jaar al is gepasseerd-  met het nemen van bochten, remmen, veilig gaan zitten en staan, wandelen op oneffen terrein en het overwinnen van obstakels zoals stoepranden. Zij leerden op een actieve en passieve manier hun rollator te gebruiken, zodat zij veilig aan het verkeer kunnen deelnemen en geen gevaar zijn voor zichzelf en overige weggebruikers. Voor allen die het oefenparcours met goed gevolg aflegden was er een ‘rollatorrijbewijs’.

Hoewel de rollatordag een serieuze aangelegenheid was, was het ook een gezellig samenzijn, waar ouderen in een ongedwongen sfeer actief bezig waren. Er was ook nog een presentatie van allerlei hulpmiddelen die het leven in huis vergemakkelijken en veraangenamen. Er werd volop gelachen, gekletst en genoten van koffie met koek.

Coevorden huis aan huis


 

Reacties(0)
 
Laat een reactie achter
Naam
E-mailadres
Reactie
Plaats reactie
Zoeken:
Archief: