Rollatordokter Frank de Boer bespreekt het laatste nieuws over
de rollator, het rollatorboek en het rollatorspreekuur.

Lees verder
donderdag 19 Maart 2014

Leesfragment rollatorboek

Inleiding

Wat zou het geweldig zijn wanneer iedereen die een rollator nodig heeft, er een heeft die goed functioneert en waarmee hij veilig kan lopen! Dit boek hoopt daar een bijdrage aan te leveren. U vindt hier veel informatie over de rollator en het juiste gebruik ervan.

Voor wie is dit boek bedoeld?

Hebt u een rollator? Gaat u er binnenkort één kopen? Dan is dit boek echt iets voor u. Ook wanneer u beroepsmatig te maken krijgt met de rollator kunt u uw voordeel doen met dit boek. Zowel over de aanschaf als over het gebruik ervan is in deze uitgave veel te vinden. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. U kunt in deze uitgave antwoorden vinden over de meest uiteenlopende vragen over de rollator.

Deze en nog veel meer andere vragen komen uitgebreid aan bod.

 

Geen teken van invaliditeit maar een uitkomst!

Veel ouderen zien op tegen de aanschaf van een rollator. Het kan voelen als een teken van invaliditeit. Te lang wordt de aankoop om die reden soms uitgesteld. Maar er kan een moment komen dat u veiliger loopt met een rollator dan zonder. U zult merken dat de rollator u steun geeft met lopen. Stel de aanschaf daarom niet onnodig lang uit. Overleg met uw huisarts en fysiotherapeut. Zij kunnen goed inschatten wanneer het tijd wordt voor een rollator. Veel mensen die eerst opzagen tegen het gebruik ervan zijn vaak blij wanneer ze er eenmaal een hebben. Voor velen is de rollator een uitkomst.

Voordelen

Een goede rollator is een loophulpmiddel waar u letterlijk veel steun aan hebt. Hij is stabiel en goed wendbaar. Vaak kunt u door het gebruik ervan langer achter elkaar lopen. Dankzij uw nieuwe loophulpmiddel kunt u misschien weer naar de supermarkt in de buurt. De boodschappen kunnen dan in het mandje worden vervoerd. U hoeft geen tassen meer te sjouwen. Wanneer u moe bent kunt u even bijkomen door op de rollator uit te rusten. Ook in huis kunt u er spullen mee vervoeren, zoals een dienblad met uw eten. Wanneer u met een stok loopt is dat een stuk lastiger. In de keuken of de badkamer kunt u erop gaan zitten, wanneer u niet zo lang achter elkaar kunt staan. De rollator neemt over het algemeen weinig ruimte in. Hij past meestal wel in de achterbak van een auto of anders op de achterbank.

Zelf een rollator kiezen

Tot voor kort zat de rollator in het basispakket van de zorgverzekering. Sinds januari 2013 is dit veranderd. U moet de rollator voortaan zelf aanschaffen. Sommige mensen zochten voorheen al zelf hun rollator uit en kregen de kosten, of een deel ervan, vergoed. De meeste mensen hoefden niet te kiezen en kregen een standaardrollator van hun zorgverzekering thuisbezorgd.

Nu zult u zelf op pad moeten om een rollator te kopen. Het grote voordeel hiervan is dat u deze dus zelf kunt uitzoeken. Dat is goed, want per slot van rekening bent u ook degene die hem gaat gebruiken. Er is veel keus tegenwoordig. Laat u daarom goed adviseren. Koop de rollator waar u het beste en het prettigst mee loopt. In dit boek vindt u adviezen die u kunnen helpen bij de aanschaf van uw nieuwe rollator.

Een Zweedse uitvinding

Heel lang waren de wandelstok en later het looprek de enige loophulpmiddelen. Aina Wifalk, die op haar eenentwintigste polio kreeg, bedacht in de jaren ’70 de rollator. Daarbij werd ze geïnspireerd door een Scandinavische loopslee. De ijzeren glijstaven werden vervangen door wielen, de voetrem werd handrem.

Wie de naam ‘rollator’ bedacht heeft is niet bekend. In Nederland werd de rollator pas in 1987 geïntroduceerd.

Vooral in Nederland is de rollator snel in populariteit gestegen. Dat heeft natuurlijk te maken met ons vlakke land en de over het algemeen goede bestrating. Ook de toenemende vergrijzing en de jarenlange opname van de rollator in de ziektekostenverzekering zorgden voor een verdere toename van het aantal rollatorgebruikers. (Bron: www.geschiedenis24.nl)

Ongevallen

Helaas zitten er niet alleen voordelen aan het gebruik van de rollator. Jaarlijks worden veel ouderen na een ongeval met een rollator behandeld op een afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. In 2011 waren dat er zelfs ruim 2.300. Het aantal slachtoffers neemt helaas jaarlijks toe. Dat heeft ook te maken met de zogenaamde dubbele vergrijzing. Er zijn steeds meer ouderen en ze worden ook steeds ouder. Het aantal valincidenten neemt ook toe met de leeftijd.

Gelukkig loopt niet iedereen die valt blijvend letsel op. Soms blijft de schade beperkt en houdt u er slechts een blauwe plek aan over. Maar een val met de rollator kan ook verstrekkende gevolgen hebben. Veel ouderen die met de rollator vallen breken een heup en worden opgenomen in een ziekenhuis. Na de operatie volgt vaak revalidatie in een verpleeghuis. Voor sommigen betekent het ook dat zij niet meer terug kunnen naar hun eigen huis. Dit allemaal ten gevolge van een ongelukkige val met een rollator, die misschien wel voorkomen had kunnen worden.

Gouden regels

In dit boek staat veel informatie over het veilig omgaan met uw rollator. Belangrijke aanbevelingen zijn:

Ik wens u veel plezier bij het lezen en hoop dat ook uw rollator uw beste vriend zal zijn.

Rollatordokter Frank de BoerZoeken: